Assalamualaikum...ha..mampu tak memula sekali letak gambar makanan..ha ha...
Sabtu lepas kakak en suami datang bersama anak dan suami ke rumah speaker...mereka bertiga jerlah kan..so ..oleh kerana macam memalas nak memasak yang berat2..so kita masak yang senang2 jerlah..lagi satu speaker memang tak suka nak masukkan segala jenis bahan yang remeh..kalau boleh nak bahan senang jer...
Alhamdulillah..habis licin semua dan katanya sedap sangat..waktu tu hidung kembang kuncup..kui kui...mungkin masak dengan kasih sayang kot..tu yang sedap tu...resepinya adalah...drum roll please...
1) Memula sekali..rincing bawang merah, halia, serai..tolak tepi.2) Rebus cili kering (ikut suka hati..kalau suka pedas boleh bubuh banyak)
3) Pastikan cili kering tu kena potong atau gunting dulu sebelum rebus untuk keluarkan bijinya..lepas tu boleh blend dan letak tepi...
4) goreng kelapa parut dalam satu biji dan goreng hingga garing dan tumbuk sampai keluar minyak..pun tolak tepi jugak...
5) Lepas tu letak ayam dalam kuali (dah potong siap2 lah yea)..jangan buka api dulu...letakkan cili, bawang, halia dan serai atas ayam...( saya tak suka blend kesemua bahan2 sebab nanti halus sangat..so memang suka rincih jer halus2..baru leh rasa halia, serai dan bawang..)
6) bila dah gaul elok2..baru buka api..sederhana sahaja...dalam 5 minit gitew..masukkan santan..lepas tu masukkan kerisik...biar santan pecah minyak dan masukkan garam dan gula...masukkan air kalau santan pekat sangat...
7) Lepas tu ikut sedap hatilah kan nak ada kuah atau nak kering..biarlah ada kuah sikit..baru sedap makan dengan nasi impit yang tawar tu...bila dah nak hampir siap..masukkan daun kunyit yang telah dirincih halus jugak...sebagai bau dan rasa yang enak..
8) Untuk nasi impit..beli jelah yang ready made dan rebus macam biasa..sila ikut arahan yang diberi...
Untuk sos spegetty pun mudah jer....
1) Hiriskan bawang besar holland dan bawang putih
2) Potong lobak merah, saleri dan cili kapsicum berbentuk dadu..kalau nak lebih masam..potong tomato buah..
3) Panas kan marjerin..lepas tu tumis bahan2 di atas sampai empuk...masukkan daging hancur dan kiub ayam...
4) Sesudah itu masukkan sos tomato..tak kisahlah prego ker apa ker..janji sos untuk spegetty.
5) Perisakan dengan garam, lada sulah, lada hitam dan sewaktu dengannya..ikut tekak...
6) Bila dah mengelegak..masukkan bebola ayam (eh gambar tak de pulak)..biasanya saya suka cap Ayamas sebab tidak akan mengembang bila di masak..akan statik jer rupabentuknya..kalau cap lain biasanya akan serap semua air..so tak best...
7) untuk lebih harum..bila hidang letak lah daun bawang atau daun sup...
8) Untuk spegetty pulak..rebus jerlah spegetty yang keras tu...lepas tu masukkan marjerin selepas di angkat dan tos supaya tidak melekat bila kita nak makan...
Sekian adanya dan selamat mencuba....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan