Kurus macam saya

Unit Percaya

Sila klik..

Khamis, 17 Mei 2012

Mari memasak Murtabak Daging....serius senang sesangat...


Amacam??? ada macam rupa bentuk pasar malam punya murtabak tak??? Jangan tak caya..ini semua i yang masak...kengkawan sekalian pun boleh cuba...ha..ha... saja jer nak havoc...benda ni orang lain mungkin dah pernah masak sendiri lama dah kan?? Speaker jer baru nak buat.....

Resepi...

Bawang besar di potong dadu
Bawang putih di potong dadu gak
Daging hancur
Serbuk kari
Daun sup
Telur
Kulit popia

Cara memasak

1) Tumis bawang besar, bawang putih.....dah naik bau masukkan daging hancur...
2) Lepas tu..masukkan serbuk kari yang dah di campur air...tumis lagi sehingga pecah minyak...boleh lah  
     masukkan daun sup...
3) Kalau rasa nak kering boleh...nak biar ada kuah pun boleh...tapi Speaker lebih suka kering sikit sebab
    selepas semua bahan yang kita dah masak tadi sejuk...baru kita campurkan telur untuk dijadian inti.....
4) Lepas tu...kita ambil kulit popia dan tepek sahaja inti yang sudah siap itu dan bolehlah buat ikut bentuk
     kegemaran memasing...nak bulat ke..4 segi ke..atau tiga segi....
5) Sesudah itu...bolehlah goreng di atas kuali leper dengan menggunakan minyak yang minimal...dan api yang
     sederhana besar....kalau api besar sangat..nanti kulit rentung dalam tak masak lagi....so pepandailah
     adjust yea...
6) Sebagai tambahan..kalau kengkawan nak masukkan maggi yang telah di celur pun ok...masuk jer dalam
    inti tu tadi...rasa memang SEDAPPPPP.... percayalah...

sekian...

Tiada ulasan: